Navalnij-ügy: Az oroszok válaszszankciókat vezetnek be Berlin és Párizs ellen

külföld
2020 november 12., 15:00

Sajtótájékoztatót tartott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Moszkvában orosz sajtóorgánumoknak a világpolitika aktuális kérdéseiről. Itt került szóba többek között Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezésének az ügye.

Az orosz kormány tagadja, hogy köze lett volna a férfi megmérgezéséhez, a német hatóságok viszont biztosak abban, hogy novicsokkal veszélyeztették az életét, és hogy ehhez a szerhez csak az orosz állami intézmények legfelső vezetőinek hozzájárulásával férhetett hozzá az elkövető. Az EU szankcióval sújtott hat vezető orosz tisztségviselőt és egy intézményt az ügy miatt.

Lavrov a sajtótájékoztatón bejelentette, válaszszankciókat vezet be a Navalnij-üggyel kapcsolatban Oroszország a német és a francia vezetés szerveinek képviselői ellen.

Az orosz diplomácia vezetője közölte, hogy Moszkva hamarosan értesíti "partnereit" a döntésről. Mint mondta, az orosz fél nem zárhatja ki annak lehetőségét, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust Németországban vagy azon a repülőgépen mérgezték meg harci méreganyaggal, amellyel Omszkból berlini gyógykezelésre szállították.

"Felmerül a kérdés, hogy kik voltak ennek a repülőgépnek a fedélzetén az orvosokon kívül"

- fogalmazott Lavrov.

(MTI)