Átírta a Magyar Nemzet Bayer Zsolt tabutörőnek szánt, rasszista szövegét

politika
2020 november 15., 06:35

Szombat délután a Magyar Nemzetben megjelent Bayer Zsolt A tabu megtörése című véleménycikke, amit a lap a Facebookra először így tett ki, idézve a cikkből:

photo_camera Forrás: Magyar Nemzet/Facebook

Nem sokkal később a cikkben mindenhol átírták a nigger szót bűnözőre, a posztot pedig törölték a Facebookról, és így rakták ki újra:

link Forrás

Nyáry Krisztián író a Facebookon azt írta, amikor kitette a lementett képet a Magyar Nemzet Facebook-oldaláról, a Facebook törölte a posztját, de annak az volt a lényege, hogy „a lap 90 éves történetében eddig 126 alkalommal használták ezt a szót, ebből 125-ször elítélőleg”, de most „harsányan, bátran, egyetértve – kiegészítve az obligát »mocskos« jelzővel”.

Azt írja, erről a szintlépésről szólt a posztja, de közben utánanézett a történetnek is, amiről Bayer írt: egy afrikai migráns mise közben kirabolt egy templomot a Kanári-szigeteken. Csakhogy ebből „egy szó sem igaz: a videófelvétel, amire hivatkozik, a guyanai Georgetownban készült, ahol a fehér lakosság aránya nem éri el az 5%-ot”. Erről egy spanyol lap is beszámolt.

A gyorsan átírt, tabudöntögetőnek szánt cikk egyébként így már alig érthető, ilyen sorok követik egymást például:

„Nem afroamerikaizunk! A papunkat felpofozó, oltáriszentséget ellopó, templomainkat puszta létezésével és jelenlétével megszentségtelenítő barbár neve: mocsok bűnöző.

Mert ez is tabutörés, aminek helye és ideje van!

Amúgy, van ellenpéldánk: a mi csodálatos, nagyszerű sportolónk, focistánk: Nego, akinek köszönhetjük, hogy kint leszünk az Eb-n.”

Bayer Zsolt 2017 májusán
photo_camera Bayer Zsolt 2017 májusán Fotó: Botos Tamás/444

Bayer Zsolt egyébként nem először ragadtatta el magát feketék miatt, nyáron – miután elé került egy 10 hónapos videó egy szélsőséges amerikai szervezetről – arról írt, hogy attól fél, „kibaszott négerek mocskos bakancsát” kell a jövőben csókolgatni, különben kinyírnak, és inkább Szibériát választaná.