Lukasenka: A tüntetők polgárháborút akarnak kirobbantani a birtokba vett udvarokon

külföld
2020 november 17., 17:53

Polgárháború kirobbanásának színhelyei lehetnek Fehéroroszországban a tiltakozók által birtokba vett udvarok – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az aktuális külpolitikai kérdésekről tartott értekezleten.

„A legveszélyesebb, hogy elkezdődött a radikalizálódás folyamata. Erre már mindenki felfigyelt” – mondta a fehérorosz elnök a videoüzenetében. Szerinte a tüntetések szervezőinek legfőbb célja, hogy a radikalizálódás előrehaladtával polgárháborút robbantsanak ki ezeken a helyszíneken.

A BelTa fehérorsz hírügynökség szerint Lukasenka arról is beszélt, hogy a tüntetések szervezői gyors sikerre számítottak az elnökválasztás után, majd amikor ez nem jött be, akkor mozgósították az utcát, de amikor ez sem sikerült, az udvarokba szorultak.

Egyes minszki udvarok a tiltakozó mozgalom sajátos központjaivá nőtték ki magukat. Az egyik legismertebb ilyen helyszín a kormányellenes aktivisták körében népszerű, a Cservjakov utcában lévő udvar, amit úgy neveznek: Változások tere.

November 11-én este itt verték meg civil ruhába öltözött férfiak a 31 éves Raman Bandarenkát, akit később a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal kórházba szállították azt állítva, hogy „a verekedés során megsérült”. Az életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. A halála után felmerült a gyanú, hogy sérüléseit az őrizeti fogságban szerezte, a Guardiannek egy családtagja azt mondta:

„Minden, ami történt vele, azután történt, hogy elhurcolták a térről.”

Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amin Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 80 százalékával megszerezte a hatodik mandátumát, de az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást.

A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokakat megkínoztak, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket, több ellenzéki vezető pedig külföldre menekült. Lukasenka megint azt állította, hogy a megmozdulásokat külföldről irányítják. (via MTI)