Trump elgondolkozott, hogy búcsúzóul még odacsapjon Iránnak

külföld
2020 november 17., 05:20

Donald Trump csütörtökön arra kérte tanácsadóit, vizsgálják meg egy Irán elleni csapás lehetőségeit a következő hetekben, írja a New York Times.

A célpont a natanzi atomközpont lett volna, ahol a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint jelentősen megnövelték az uránkészlet mennyiségét. Annyira, hogy már tizenkétszer magasabb, mint amit a Trump által felrúgott iráni atomalku megengedne, és néhány hónapon belül két atomfegyver előállításához is elegendő lehet. Igaz, az Obama-féle alku megkötése előtt az irániak ennél is jóval nagyobb készletet halmoztak fel.

A megbeszélés résztvevői - többek közt Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter, Christopher C. Miller védelmi miniszter - figyelmeztették Trumpot, milyen könnyen elfajulhat egy ilyen akció, és elnöksége utolsó heteiben egy konfliktus közepén találhatja magát.

A hírt a Reuters is megerősítette egy névtelen forrás beszámolója alapján: Trump egy lehetséges támadás forgatókönyvének felvázolását kérte, majd a kockázatokat hallva visszakozott.