Trump elgondolkozott, hogy búcsúzóul még odacsapjon Iránnak

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Donald Trump csütörtökön arra kérte tanácsadóit, vizsgálják meg egy Irán elleni csapás lehetőségeit a következő hetekben, írja a New York Times

A célpont a natanzi atomközpont lett volna, ahol a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint jelentősen megnövelték az uránkészlet mennyiségét. Annyira, hogy már tizenkétszer magasabb, mint amit a Trump által felrúgott iráni atomalku megengedne, és néhány hónapon belül két atomfegyver előállításához is elegendő lehet. Igaz, az Obama-féle alku megkötése előtt az irániak ennél is jóval nagyobb készletet halmoztak fel. 

A megbeszélés résztvevői - többek közt Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter, Christopher C. Miller védelmi miniszter - figyelmeztették Trumpot, milyen könnyen elfajulhat egy ilyen akció, és elnöksége utolsó heteiben egy konfliktus közepén találhatja magát. 

A hírt a Reuters is megerősítette egy névtelen forrás beszámolója alapján: Trump egy lehetséges támadás forgatókönyvének felvázolását kérte, majd a kockázatokat hallva visszakozott.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó