Kambodzsában lassan újraindul az élet a Szijjártó okozta koronapara után

külföld
2020 november 19., 16:19
Hun Szen miniszterelnök fogadja Szijjártó Pétert Phnompennben
photo_camera Hun Szen miniszterelnök fogadja - a mint később kiderült, koronás - Szijjártó Pétert Phnompenben Fotó: STR/AFP

„November 23-án újranyitnak a kambodzsai főváros, Phnompen iskolái, miután nem igazolódtak be az újabb koronavírus-járványgóccal kapcsolatos helyi félelmek a fertőzöttnek bizonyuló magyar külgazdasági és külügyminiszter vezette delegáció látogatása nyomán” - írja csütörtök délután az MTI.

Az iskolák újranyitását a kambodzsai oktatási miniszter jelentette be Facebook-oldalán csütörtökön, és a hatóságok ezzel párhuzamosan közölték, hogy ismét meg lehet tartani bizonyos rendezvényeket, így az esküvőket is.

Kambodzsában azt követően vezettek be szigorú intézkedéseket, hogy Szijjártó Péternek november 3-i látogatását követően pozitív koronavírus-tesztet produkált. A külügyminiszter később „mély” sajnálatát fejezte ki, és bocsánatot kért az általa okozott nehézségekért a kambodzsai külügyminisztertől,

Ezt követően a hatóságok 1500 embert teszteltek le, és bezáratták az iskolákat, sőt, egyes boltok bezárását is elrendelték.

Szijjártó látogatásával összefüggésben végül négy esetet azonosítottak, de ezen túl több kambodzsai vezető politikus, köztük Hun Szen miniszterelnök is karanténba vonult. Hun Szennek szerdán negyedik tesztje is negatív lett, így csütörtöktől újra a hivatalban dolgozik.

A nagy ijedtség annak is szólt, hogy Kambodzsát eddig elkerülte a járvány: halálos áldozata nem volt még a koronavírusnak, és csak 304 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 291-en már teljesen felépültek.

Szijjártóról november 4-én derült ki, hogy koronavírusos. Azóta otthonában gyógyul, egyelőre nem érkezett hír arról, hogy negatív tesztet produkált volna már.