Légvédelmi rakétarendszert vesz Magyarország

Történelmi lépésnek értékelte  Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a legújabb magyar fegyvervásárlást. Hosszú tárgyalások után eldőlt, hogy a Magyar Honvédég NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől.  

A rendszer az 1976 óta hadrendben lévő szovjet Kub rakétákat váltja fel. "Az új eszközökkel sokszorosára nő az oltalmazható terület nagysága, és ugyancsak sokszorosára emelkedik az egyidejűleg megsemmisíthető célok száma" - mondta Maróth az MTI-nek. "A NATO-ban elterjedt, az amerikai főváros védelmét is biztosító NASAMS rendszerekkel a szövetségi követelményeknek leginkább megfelelő megoldást választottuk" - tette még hozzá. 

A norvég hadsereg egyik NASAMS ütege.Fotó: Øvelse Seapie / Wikimedia Commons - CC BY 2.0

Király András már 2019 elején megírta, hogy ez egy rendkívül drága rendszer, és ellenséges repülők levadászására jó, viszont a kisebb drónok vagy rakéták ellen nem hatékony. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó