Légvédelmi rakétarendszert vesz Magyarország

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Történelmi lépésnek értékelte  Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a legújabb magyar fegyvervásárlást. Hosszú tárgyalások után eldőlt, hogy a Magyar Honvédég NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől.  

A rendszer az 1976 óta hadrendben lévő szovjet Kub rakétákat váltja fel. "Az új eszközökkel sokszorosára nő az oltalmazható terület nagysága, és ugyancsak sokszorosára emelkedik az egyidejűleg megsemmisíthető célok száma" - mondta Maróth az MTI-nek. "A NATO-ban elterjedt, az amerikai főváros védelmét is biztosító NASAMS rendszerekkel a szövetségi követelményeknek leginkább megfelelő megoldást választottuk" - tette még hozzá. 

A norvég hadsereg egyik NASAMS ütege.Fotó: Øvelse Seapie / Wikimedia Commons - CC BY 2.0

Király András már 2019 elején megírta, hogy ez egy rendkívül drága rendszer, és ellenséges repülők levadászására jó, viszont a kisebb drónok vagy rakéták ellen nem hatékony. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó