Lengyelország kompromisszumot remél az EU-költségvetés ügyében

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Lengyelország azt reméli, hogy folytatódik a kompromisszumkeresés a hétéves uniós keretköltségvetés és a helyreállítási alap ügyében, jelentette be Krysztof Szcserski, lengyel elnöki kabinetfőnök és külügyi államtitkár pénteken. Kompromisszum keresésére amúgy azért van szükség az uniós költségvetés ügyében, mert Lengyelország és Magyarország vétóval fenyegetőzik. A két ország, ahol az elmúlt években komoly tempóban bontják le a jogállami kereteket, legyen szó az alkotmánybíróság bíráinak kormányhoz hű bírákra cseréléséről, mint Lengyelországban, vagy az alkotmány folyamatos, a kormány igényei szerinti átírásáról, mint Magyarországon, azt kifogásolja, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament egyetértésével az uniós támogatások kifizetését az EU jogállamisági feltételeinek teljesüléséhez kötnék.

A helyzet faramuciságát jelzi, hogy Szcserski, miközben kompromisszumkeresésről beszélt, egyben azt is közölte, hogy az EU soros német elnökségének el kellene ismernie vétójuk létjogosultságát. (Via MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó