Merkel elégedett a jogállamisághoz kötött uniós költségvetéssel, egyelőre nem keresnek más megoldásokat

POLITIKA
2020 november 20., 07:56

A tárgyalásokon kívül egyelőre nem keresnek más megoldást a jogállamisághoz kötött uniós költségvetés-tervezet elfogadására, hangzott el Európa kormányfőinek csütörtök esti videókonferenciáján.

Angela Merkel német kancellár a konferencián a jogállamisághoz között hétéves költségvetésről azt mondta:

„Egyértelművé tettem, hogy szerintem jó és kiegyensúlyozott kompromisszumot találtunk a javaslattal.”Hozzátette, hogy továbbra is tárgyalnak a javaslatcsomagot megvétózó Lengyelországgal és Magyarországgal, és egyelőre nem keresnek más megoldást a költségvetési csomag és a mentőcsomag elfogadására. Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke szerint nagy szükség lenne a gyors megegyezésre, mert komoly a válság.

„Ha engem kérdezne arról, hogyan kell megoldani ezt a problémát, akkor azt mondanám, hogy kérdezze meg azt a kettőt, ők hogyan akarják megoldani” - fogalmazta meg sarkos véleményét a holland kormányfő, Mark Rutte.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth-rádióban azt mondta, hogy Soros György „utasításokat ad tulajdonképpen a brüsszeli bürokratáknak, hogy most akkor mit kell tenni”, ugyanakkor szerinte természetes, hogy a költségvetési viták késhegyig mennek. (via 24.hu)