Moszkva azt állítja, az amerikai hadiflotta egyik hajóját kellett elkergetniük orosz vizekről a Japán-tengeren

külföld
2020 november 25., 11:05

Tengeri határvédelmi akcióról tett bejelentést az orosz kormány kedden éjjel. Moszkva azt állítja, az amerikai haditengerészet egyik járműve, a USS John S MCain engedély nélkül hajózott orosz vizekre a Japán-tengeren, írja a BBC.

A jelentés szerint a hajó két kilométerrel lépte át Oroszország tengeri határát, amiért az orosz hatóságok a Vinogradov Admirális hajóról nemzetközi kommunikációs csatornán figyelmeztették a hajó legénységét, „erőszakot alkalmazva” távolítják el a hajót orosz területről, ha azt nem kormányozzák ki azonnal a térségből. Moszkva állítása szerint az amerikai hadihajó ezután önként távozott.

Az Amerikai Haditengerészet azonban tagadja, hogy ez történt volna. Joe Keiley, a US Navy hetedik flottájának szóvivője azt mondta, szó sincs róla, hogy a USS John S McCain-t „kiűzték” egy másik ország területéről. Az Egyesült Államok soha nem hajtana fejet egy ilyen megfélemlítésnek, vagy hajtana végre „jogosulatlanul kiadott tengerészeti utasításokat”, ahogyan azt Oroszország állítja - mondta.

A tengeri vagy légi határsértések körüli izmozás szinte rendszeres a két ország között. Legutóbb 2019-ben ugyanez a két hajó került konfliktusba a Kelet-kínai-tengeren. A két fél azért az esetért is egymást hibáztatta.