Koronavírus: kevés teszttel nagyon sok új fertőzöttet találtak

járvány
2020 november 26., 07:50

Soha nem volt még akkor különbség egy napon belül a regisztrált új fertőzöttek száma között, mint ma. Szerdán még csak 3806 új fertőzöttet jelentettek a koronavirus.gov.hu-n, ma viszont 6360-at. Ez utóbbi a második legmagasabb szám a járvány itthoni történetében.

Mindezt úgy, hogy hivatalosan kevesebb tesztet végeztek, mint egy nappal korábban (szerdán 20 016 vizsgálatról számoltak be, csütörtökön csak 18 301-ről). A nagyon különös ugrás magyarázata az lehet, hogy a pedagógusok megkezdett szűrésben használt gyorsteszteket nem számolják a vizsgálatok közé, de a megtalált pozitítv eseteket igen. Nem tudjuk, tegnap már megpróbáltuk megkérdezni, hogy a gyorstesztek hogyan jelennek meg a statisztikában, de nem kaptunk rá választ.

A koronavirus.gov.hun ezt írták: „az igazolt fertőzöttek számában összesítve megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi dolgozók körében gyorsteszteléssel kiszűrtek is. A bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható”.

link Forrás

Az összes bejelentett teszten belül a pozitívak aránya nagyon magas, 35 százalék. Itt megintcsak az a kérdés, hogy a gyorstesztek beleszámítanak-e a vizsgálatok számába, vagy csak azok eredménye. Vagy egyik sem. Ha az utóbbi, akkor ez nagyon rossz adat. Ha beleszámítanak a gyorstesztek eredményei a gyorstesztek nélkül, akkor az nem világos, hogy a múlt heti adatokat egyszerre közölték, vagy innentől benne lesznek a napi jelentésben. Ha az van, amit írnak, hogy „a bölcsődei, óvodai, iskolai és szociális dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredménye jövő hét elején várható”, akkor lehet, hogy ez egyszeri kiugrás a napi adatokban. Ugyanakkor a gyorstesztek eredménye hamar megvan, nem érthető, miért várják meg azokkal egybegyűjtve a jövő hetet.

link Forrás

Az áldozatok naponta jelentett száma a múlt héthez képest másik sávba lépett, már 100 fölött van harmadik napja.

link Forrás

A járványnak eddig összesen 4229 áldozata van.

link Forrás

A kórházban lévők száma a tegnapi csúcsról 181-gyel csökkent.

link Forrás

A lélegeztetőn lévők száma is a szerdai jelentésben volt rekordon. A mai jelentésben 16-tal kevesebb lélegeztetésre szoruló betegről számoltak be.

link Forrás

A mai hivatalos számok rekord új esetet hoztak Csongrád, Pest és Veszprém megyékben. Budapesten november 15. óta nem volt olyan magas a kimutatott új napi esetszám, mint a mai.

FRISSÍTÉS: A koronavirus.gov.hu-n nagy titokban, dél után frissítették a tesztek számát a maguk módján. Ez alapján nem 18 ezer, hanem rekordszámú vizsgálatot végeztek. A grafikonokat ez alapján frissítettük.

A járványról készített grafikonjainakat itt nézheti meg.