Demeter Szilárd visszavonja az írását és törli a Facebook-oldalát is

POLITIKA
2020 november 29., 11:44

Szombaton jelent meg Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának cikke az Origón, melyben arról írt, hogy „Európa Soros György gázkamrája” és hogy a magyarok meg a lengyelek jelentik ma az új zsidókat.

A cikke hatalmas felháborodást váltott ki, magyar és nemzetközi zsidó szervezetek, illetve Izrael magyarországi nagykövetsége is elítélték Demeter szavait, amit a Fidesszel amúgy szívélyes viszonyt ápoló rabbi, Köves Slomó is ízléstelen, otromba provokációnak nevezett.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Demeter egy ideig a Facebook-oldalán próbált meg kiállni a cikke mellett, végül azonban vasárnap kora délután az alábbi közlemény jelent meg tőle a Magyar Nemzet oldalán:

„Függetlenül attól, hogy mit gondolok az igazamról, és függetlenül attól, hogy az Alaptörvény által garantált vélemény- és szólásszabadságot ahogy eddig is, ezután is védeni fogom, a Sor(o)s című publicisztikámat ezennel visszavonom. A Facebook egy Kertész Imre-idézet miatt letiltott három napra, onnan nem tudom törölni a posztot, tehát a Facebook-oldalamat törlöm.

Abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét.

A közeljövőben ehhez tartom magam.”