Holnap megérkezik az első uniós kölcsön a Covid miatt veszélybe sodródott munkahelyek megmentésére

gazdaság
2020 november 30., 11:23

200 millió eurót folyósít kedden Magyarországnak az Európai Unió a koronavírus-járvány okozta munkaerőpiaci károk kezelésére létrehozott munkahelyvédelmi alapjából, a SURE-ból - írja a Bruxinfo európai uniós szakportál.

A Magyarország számára lehívható hitelkeret teljes összege 500 millió euró, amiből olyan részmunkaidős vagy rövid távú (Kurzarbeit) programokat finanszírozhat a kormány, amelyek segítségével a cégeknek nem kell tömegesen elbocsátaniuk alkalmazottaikat a koronaválság miatt.

A SURE hitelprogram keretében összesen 100 milliárd euró hitelt oszt szét az unió 18 tagállama között, amit kötvénykibocsájtással fedez. Magyarország brüsszeli források tájékoztatása szerint eredetileg 1 milliárd euró kölcsönre jelentett be igényt még augusztus elején, hosszan elhúzódó tárgyalások végén az Európai Bizottság majd a Tanács ennek a felét hagyta jóvá. Magyarországnak maximum 15 éven belül kell visszafizetnie a kedvezményes kölcsönt.

A pénz elköltésének szigorú szabályai is vannak: a keret nagyjából felét egészségüggyel kapcsolatos intézkedésekre lehet majd felhasználni, míg a másik fél nagy része azoknak a kiadásoknak a részleges fedezésére megy majd, amelyeket február 1. óta fordított a kormány a költségvetésből a Kurzarbeit típusú intézkedések finanszírozására.

Hogy hogyan vett 180 fokos fordulatot Orbán Viktor hozzáállása a hosszú távú hitelfelvétellel kapcsolatban, azt épp a napokban mutattuk be a miniszterelnök elmúlt években tett nyilatkozatainak tükrében.