Koronavírus: 154 újabb áldozat, minimálisra zuhant vissza a tesztek száma

járvány
2020 december 01., 08:37

A koronavírus újabb 154 áldozatát jelentették kedden, ezzel negyedik napja haladja meg a 150-et a napi halálesetek száma. Egymillió főre vetítve ez európai összehasonlításban is nagyon magas szám.

link Forrás

A kórházban lévők száma 150-nel nőtt, jelenleg 7884. Az nem tudjuk, hogy az Orbán által múlt pénteken bedobott plusz 2000 covid-gyanús kórházi beteggel mi a helyzet, ez egy állandó szám-e, amit hozzá kellene illeszteni a számhoz, közülük hány százalékról derül ki, hogy valóban fertőzött-e.

link Forrás

A lélegeztetőn lévők száma stagnál.

link Forrás

Az teljes érthetetlen, ami a tesztekkel történik, és így értelmezhetetlen a napi új fertőzöttek száma is.

A PCR-vizsgálatok száma látványosan bezuhant. Mindössze 5758 új tesztet jelentettek. (Keddenként általában kevesebb a jelentett tesztek száma, de ekkora visszaesést ez sem indokolna.) A minimális tesztszám azért erősen más megvilágítás alá helyezi azt az egyébként pozitívnak tűnő adatot, hogy az új fertőzöttek száma mindössze 3951.

link Forrás

Meglehetősen zavaros annak a kommunikációja, hogy a gyorsteszteket beleszámítják-e a vizsgálatok közé vagy sem, mintha valamennyi részüket beleszámítanák néha. A gyorstesztek eredményeivel nagyjából ugyanez a helyzet.

Innentől viszont a járvány terjedésének egyik fontos mutatója, az összes teszten belül a pozitívak aránya, használhatatlan adat. Vagy ha valóban a 70 százalékhoz közelít, akkor nagyon nagy a baj.

link Forrás

Ahhoz képest, hogy Müller Cecília tegnap jelentős fordulatként említette, hogy a már akkor is kevés tesztből kiszűrt új fertőzöttek számát meghaladta a semmiből megugró gyógyultak száma, ma ez az adat már nem néz ki olyan jól. A tegnap valahogy felgyúrt 8223 gyógyultszámhoz képest ma már csak 942 gyógyultat jelentettek. Vagyis a jelentős fordulat egyelőre egyszeri, különleges számbűvészkedés volt.

Az átláthatatlan teszteléssel így néznek ki a megyei adatok.

link Forrás

További grafikonokat a járványról itt találhat.