Ha kell, a magyar és a lengyel kormány nélkül fogadják el a gazdaságélénkítő csomagot

eu
2020 december 02., 18:19

Ha a magyar és a lengyel kormány nem gondolja meg magát a költségvetési vétó ügyében, a többi 25 uniós tagállam akár nélkülük is létrehozhat egy 750 milliárd eurós helyreállítási alapot, írja a Financial Times egy névtelen, magas rangú európai bizottsági tisztviselőre hivatkozva. Egy másik uniós diplomata azt mondta, senki sem szeretné ezt az utat választani, de ha a két kormány fenntartja az álláspontját, kénytelenek lesznek.

Ez azt jelzi, hogy uniós keretek közt, az Európai Bizottság vezetésével oldanák fel a patthelyzetet, nem kormányközi együttműködéseken keresztül, ahogy korábban lehetett hallani. A cikk szerint még nem készült el a pontos terv, de úgy látják, megvan a jogi lehetősége, hogy Magyarország és Lengyelország kizárásával is kölcsönt és támogatást nyújtsanak a járvány miatt gazdasági nehézségekkel küzdő tagállamoknak.

photo_camera Morawiecki és Orbán Fotó: Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A két kormány a gazdaságélénkítő csomag és a következő évi költségvetés blokkolásával összesen 1800 milliárd euró felszabadítását akadályozza. Mindezt a jogállamisági mechanizmus miatt teszik, amivel elvonhatják az EU-s támogatást attól a kormánytól, amelyik az Európai Bizottság értékelése szerint megsérti a jogállamiság alapelveit, és ebben a tagállamok minősített többsége is egyetért.

Orbán Viktor hétfőn Varsóban egyeztetett a lengyel miniszterelnökkel, és közölték, hogy az Európai Tanács soros elnökségét betöltő németektől várják a megoldást. Angela Merkel német kancellár pedig aznap azt mondta, muszáj engedni valamennyit, ilyen a politika.