Nem szerződik a buszbérlési közbeszerzést megnyerő offshore hátterű céggel a BKV

Budapest
2020 december 02., 09:43

Hiába nyerte meg az erről szóló közbeszerzést, nem attól a cégtől bérel majd buszokat a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV), amelyikről az Mfor derítette ki, hogy egy ciprusi offshore vállalathoz kötődik - jelentette be Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

A Budapesti Közlekedési Zrt. még április 28-án írt ki közbeszerzési eljárást használt autóbuszok bérlésére: a pályázati kiírás szerint a BKV 6 darab, legfeljebb 12 éves légkondicionált, EURO IV-es környezetvédelmi besorolásnál nem rosszabb osztályú autóbuszt bérelne 12 hónapra. A majdnem 350 millió forintos tendert a budapesti CR-Facilities Vagyongazdálkodó Zrt. nyerte meg, amiről azonban hamarosan kiderült:

  • a pályázat benyújtásának határideje előtt mindössze 7 nappal jegyezte be a cégbíróság,
  • fő tevékenysége nem is autóbuszok beszerzése, hanem vagyonkezelés,
  • és a céget alapító három vállalat közül a Cratis Ingatlanbefektető Zrt. tulajdonosa egy ciprusi székhellyel bíró offshore-cég, az Agrina Holdings, aminek tisztviselői között Leisztinger Tamás cégbirodalmához szorosan köthető személyek bukkannak fel.

„A BKV nem köt buszbérleti szerződést a zavaros hátterű céggel, a BKV felszólítása nyomán a cég még kötbért is fizet a fővárosi vállalatnak” - írta szerdán Karácsony Gergely.

Azt állítja, a kérésére indított vizsgálat után az önkormányzat arra jutott, „hogy a közbeszerzés során minden a jogszabályoknak megfelelően történt, a nyílt eljárásban a legolcsóbb ajánlat győzött”, és a fennálló törvényi keretek alapján „az offshore-háttér nem lehetett kizáró indok” az érintett cég pályázatában.

„Ezzel együtt is arra utasítottam a fővárosi cégeket, hogy offshore cégeket a közbeszerzésekből zárjanak ki, a konkrét ügyben pedig úgy helyes, hogy a BKV nem szerződik ilyen vállalkozással”

- hangsúlyozta.

Karácsony a posztban megvédte Tüttő Kata főpolgármester-helyettest is, aki történetesen a győztes céggel kapcsolatba hozott Leisztinger Tamás korábbi élettársa és közös gyerekeik anyja.

„Nem tisztem megítélni, hogy Tüttő Kata főpolgármester-helyettes asszony milyen kapcsolatban áll gyermekei apjával. De azt tudom, hogy sem ebben az ügyben, sem más ügyben soha nem képviselt és nem fog képviselni más érdeket, csakis a városét, a budapestiekét. Ő az egyik legegyenesebb, legtisztességesebb, Budapest ügyeiért legelkötelezettebb ember, akit ismerek. Tűzbe teszem érte a kezem!”

- szögezte le a főpolgármester.