Urándúsításról döntött az iráni törvényhozás

külföld
2020 december 02., 20:52

20 százalékos urándúsításról döntött az iráni törvényhozás, ami a 2015-ös atomalku előtti szintnek felel meg. Abban négy százalékról állapodtak meg, aztán Trump amerikai elnök felrúgta az Obama által megkötött egyezményt. A New York Times által idézett elemző szerint hat hónapba telhet elérni a 20 százalékos szintet.

Iránban arról is döntöttek, hogy ha nem vonják vissza az országgal szemben bevezetett szankciókat, február elejétől nem engedik be a nemzetközi megfigyelőket a nukleáris létesítményekbe. Utóbbival éppen Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépésének időpontjára céloznak.

photo_camera Hasszán Róháni iráni elnök Fotó: Iranian Leader Press Office / Ha/Anadolu Agency via AFP

Az iráni törvényhozás szóvivője szerint üzenni akarnak a nyugatnak, válaszul a legfőbb iráni atomtudós, Mohsen Fakhrizadeh meggyilkolására, aki feltételezhetően az atomfegyver-programot vezette. Irán Izraelt vádolja a merénylettel.

A törvény elfogadásakor a képviselők felálltak, és az öklüket rázva azt kiabálták: „Halál Izraelre!”, „Halál Amerikára!”

Hasszán Róháni elnök kontraproduktívnak nevezte a döntést, azt mondta, a kormány nem ért egyet vele, de kénytelen végrehajtani.