A koronavírus és az amerikai elnökválasztás uralják a 2020-as Google keresési toplistát

INTERNET
2020 december 09., 09:01

Nyilvánosságra hozta 2020-as keresési trendjeit a Google, amikből kiderül, a keresések száma alapján mire voltak a legkíváncsibbak a leggyakrabban használt keresőmotor használói az idei évben.

Világszinten a leggyakrabban keresett szavak és kifejezések listáját egyértelműen

a koronavírus vezeti,

a második leggyakrabban beírt keresőszó, azaz szókapcsolat pedig a

„választási eredmények”

volt, nyilván a demokrata Joe Biden győzelmét hozó november eleji amerikai elnökválasztás apropóján. A harmadik helyen az idén január 26-án elhunyt legendás kosárlabdázó, Kobe Bryant neve végzett,

a negyedik leggyakoribb keresőszó pedig a Zoom,

az online találkozók és konferencia-beszélgetések, vagy online tanórák lebonyolításához használt, ugyanakkor a használatában rejlő biztonsági kockázatok miatt tavasszal sokat kritizált szoftver neve lett.

Kifejezetten a hírek közül a koronavírussal és az amerikai elnökválasztással kapcsolatos hírek után Irán - ahol az amerikai hadsereg január elején elnöki parancsra megölte Kasszem Szulejmánit, a nagy hatalmú iráni kémfőnököt -, és az augusztusi bejrúti kikötői robbanás érdekelte legjobban a netezőket.

A magyar lista élén is a koronavírus és az amerikai elnökválasztás végzett, de a Zoom helyett a Google Classroom tarolt a karantén-specifikus keresések közül, a hazai oktatásban a digitális átállás után gyakran használt szoftverre keresett a harmadik legtöbb felhasználó 2020-ban. A negyedik leggyakoribb keresőszó a kormányközeli médiaakolba terelt Index szerkesztőségének egységes felállása után indult új hírportál neve, a Telex volt idén. A lap indulásának híre így Google-érdeklődésben épp megelőzte Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó-ikon június közepi halálhírét.

A tíz leggyakrabban keresett szó vagy kifejezés magyar listájának második felén

  • 6. helyen a koronavírus térkép
  • 7. helyen Gesztesi Károly
  • 8. helyen a Redmenta (online feladatlapkészítő alkalmazás)
  • 9. helyen a Magyar Közlöny,
  • 10. helyen Kobe Bryant

keresőszavak végeztek.