Interjúban coming outolt a francia Európa-ügyi miniszter

ÉLET
2020 december 09., 06:12
photo_camera Clément Beaune Fotó: JOE KLAMAR/AFP

“Meleg vagyok és nem okoz problémát kimondanom.”

Így coming outolt Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter a Tetu című francia meleg magazinnak adott interjújában. Beaune azt mondta, hogy azért beszél erről nyilvánosan, hogy megmutassa, hogy a homoszexualitása nem akadályozta meg abban, hogy miniszter legyen belőle.

Clément Beaune az interjúban megígérte, hogy jövőre ellátogat a lengyelországi, úgynevezett “LGBT-mentes övezetbe”. A homofób szélsőjobboldali Pis által irányított országban tavaly nyáron a Gazeta Polska nevű jobboldali lap kezdett ilyen felirattal ellátott matricákat osztogatni, mondván az “LGBT-mozgalom” Lengyelország identitását veszélyezteti. Az akció ezután hamar kiszélesedett, amennyiben egyre több, a nyíltan homofób kormánypárt vezette önkormányzat nyilvánította LMBT-mentes övezetneka saját területét. Ennek a hangulatkeltésen kívül persze nincs semmiféle jogi relevanciája, de mára Lengyelország harmada ilyen zóna.

A jelenség annyira eldurvult, hogy az Európai Parlament tavaly decemberben határozatban ítélte el azt. A lengyel kormány a nyáron viszont bejelentette, hogy annyira támogatja a gyűlöletkampányt, hogy anyagi kompenzációt nyújt azon önkormányzatoknak, amelyek az akció miatt uniós támogatástól esnek el.

(via politico)