Az elmúlt másfél évszázadban hatvan százalékkal zsugorodtak Olaszország alpesi gleccserei, közölte csütörtökön a Legambiente olasz környezetvédelmi szervezet.
Jelentésük szerint a legaggasztóbb helyzetben a Marmolada-gleccser van a Dolomitokban, ez 15-20 éven belül teljesen felszívódhat. A 2700 és 3300 méter magasságban elnyúló gleccser olvadását az elmúlt évek megemelkedett hőmérséklete okozza.
A gleccserek olvadása a múlt század kilencvenes éveinek elején gyorsult fel. Azóta az Adamello- és a Bernina-hegycsoport, az Ortles-masszívum és a Bisgrazia-hegy jégmezői különösen sokat vesztettek tömegükből.
olasz Alpok nyugati térségében 300 gleccsert tartanak számon a glaciológusok, ezek együttes területe 160 négyzetkilométer. Az aosta-völgyi Grand Étret-gleccser 20 métert veszített vastagságából az elmúlt 20 évben, de aggasztó a Forni-gleccser állapota is Lombardiában: erősen csökkent a vastagsága, és számos ponton görgetegkő borítja. (Via MTI)