Elfogadták Merkel és Orbánék alkuját az EU-csúcson

POLITIKA
2020 december 10., 18:46

Megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus utáni helyreállítási alapról a tagállami vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján - jelentette be a Twitteren Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

link Forrás

Bár a részletekről egyelőre még nem érkezett jelentés, úgy tudni, hogy lényegében helyben hagyták azt az egyezséget, amit a német kormány alkudott ki a magyar és a lengyel kormányokkal, és amely alapján Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki készek voltak elállni a költségvetés megvétózásától.

Vagyis Magyarország és Lengyelország kormányai lényegében megkapták, amit akartak, az Európai Parlament pedig szinte mindent elveszített, amit november elején szuszakolt bele a jogállamisági mechanizmusnak nevezett törvénytervezetbe. Igaz, a megállapodást még az EP-nek is jóvá kell hagynia.

Ahogy azt Magyari Péter szerdai cikkében már részletezte:

  • Bár lesz jogállamisági mechanizmus, ahhoz olyan kiegészítő útmutatók készülnek, amelyek jelentősen korlátozzák a szankciók érvényesítését;
  • A mechanizmust addig nem élesítik, amíg az EU bírósága el nem dönti, hogy összhangban van-e az EU-s joggal;
  • Ezzel lényegében eldőlt, hogy a 2022-es magyar parlamenti választások, de valószínűleg még a '23-as lengyelországiak előtt sem lehet még alkalmazni;
  • Korlátozták a mechanizmus hatáskörét is: lényegében csak az EU-s pénzeket érintő csalásokra, korrupcióra és összeférhetetlenségre lehet majd alkalmazni, a jogállamiság általános csorbulása miatt nem.
  • Az ezt fontosnak tartó kormányok ugyanakkor azt tudják majd kommunikálni, hogy a jogállami kritériumok végső soron mégiscsak bekerültek a csomagba.