Orbán szerint győzelem, az ellenzék szerint kudarc az EU-s megállapodás

politika
2020 december 10., 20:17

"Győzött a józan ész. Megvédtük a magyarok pénzét"

- írta Facebook-videójához Orbán Viktor az EU-csúcs után, ahol elfogadták azt az egyezséget, amit a német kormány alkudott ki a magyar és a lengyel kormányokkal, és amely alapján Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki készek voltak elállni a költségvetés megvétózásától.

Orbán azért tekinti a józan ész győzelmének a döntést, mert "nehéz időkben, mint a járvány, a gazdasági válság, nincs ideje annak, hogy most folytassunk le olyan ideológiai, politikai vitákat, amelyek hátráltatnak minket a cselekvésben".

Amiben saját szempontjából kétségkívül igaza van, mert a jogállami mechanizmus az EP által javasolt formában sok mindenben hátráltatta volna.

link Forrás

A Fideszes narratíva szerint hosszú harcot vívtak, amiből győztesen jöttek ki, és nem csak a magyarok pénzét, de a magyarok szuverenitását, a forrásait és az európai szolidaritást is megőrizték. Ezeket már Varga Judit igazságügyi mininszter írta, hasonlóan győzelmi hangulatú posztjában:

link Forrás

Az ellenzéki politikusok ezzel szemben Orbán meghátrálásáról, kudarcáról írnak a döntés kapcsán. Jakab Péter Jobbik-elnök szerint Szájer József botránya miatt "lágyult meg" a korábban harcias miniszterelnök szíve.

"Orbán élet-halál harcot hirdetett Brüsszel ellen, amiért egyáltalán felvetették a jogállamiságot, mint feltételt. Jött a vétó, az EU megbénítására tett kísérlet, jött a több hónapos küzdelem ígérete, ahol nem lehet kompromisszumot kötni, mert nem vagyunk hülyék - mondta a miniszterelnök, sőt már azt is belengette nagy mellénnyel, hogy jobb az unión kívül, mint belül. Aztán jött a Szájer-botrány, és a Kedves Vezető szíve hirtelen meglágyult."

link Forrás

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szerint pedig "zátonynak ütközött" a miniszterelnök, akinek kormánya Ujhelyi szerint "kapitulált az észérvek és az Európai Unió előtt, a mai tanácskozáson elfogadták az európai közösség kompromisszumos javaslatát".

link Forrás