A kormányzati koronaoldal is Orbán brüsszeli győzelmét zengi

járvány
2020 december 11., 07:25

Elég csak megnyitnunk a koronavirus.gov.hu oldalt, és máris tájékozódhatunk a legfrissebb járványügyi hírekről.

Talán egy másik napon.

Péntek reggel ugyanis az első és legfontosabb hír, amit a kormányzati koronaoldal megoszt velünk, az Orbán Viktor miniszterelnök és a jogállamisági mechanizmust ellenző lengyel-magyar érdekszövetség brüsszeli győzelmét hirdeti.

A németek által tető alá hozott kompromisszum lényege, hogy Európában a demokrácia állapota továbbra is magánügy marad: az új uniós költségvetés működésbe léptetéséhez kitalált jogállamisági feltételrendszer életbe léptetését addig halasztják, amíg az EU bírósága el nem dönti, hogy összhangban van-e az EU-s joggal, így Orbánnak a 2022-es választásig biztos nem kell vele foglalkoznia. És korlátozták a mechanizmus hatáskörét is: lényegében csak az EU-s pénzeket érintő csalásokra, korrupcióra és összeférhetetlenségre lehet majd alkalmazni, a jogállamiság általános csorbulása miatt nem. Lengyelország és Magyarország cserébe elállt az uniós költségvetés vétójától.

„Megküzdöttünk a jogainkért, visszautasítottuk a zsarolást és mindazt, ami nem elfogadható nemzeteink számára, a vita ugyanis nem csak a jogállamisági mechanizmus körül folyt, tétje az Európai Unió jövője volt” - értékelte Orbán Viktor a megállapodást a csütörtöki brüsszeli EU-csúcs után a koronavirus.gov.hu-n fő helyen olvasható MTI-s beszámoló szerint.

Minden más hír, például a járványban újonnan megfertőződöttek és elhunytak számáról szóló, csak további kattintások után olvasható az aktuális hírek oldalon a reggel 9 órás állás szerint.