Nem engedik be a Dunaferr gyárba a szakszervezetet és a vezetőséget

gazdaság
2020 december 11., 10:42

Reggel hat óta nem engedik be a szarkszervezet dolgozóit és a vezetőséget a Dunaferr acélgyárba a szövetségi tanács előre bejelentett ülésére, tudta meg a 24.hu.

A nehéz anyagi helyzettel küszködő Dunaferr korábban elbocsátott 350 munkavállalót, és felbontott minden kollektív szerződést, miközben tárgyalni sem volt hajalndó a szakszervezetekkel. A Vasas és a Magyar Szakszervezeti Szövetség ezért peres úton próbálta kényszeríteni Jevgenyij Tankilevics ukrán vezérigazgatót, hogy reagáljon érdemben a megkereséseikre. De a 24.hu arról is írt, hogy a Dunaferr vezetésének nevező egyes vezető munkavállalókból álló csoport nem hajlandó együttműködni a szakszerveztekkel és az igazgatósággal. Az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjai nem férnek hozzá a társaság működésére, pénzügyi és gazdasági tevékenységére vonatkozó adatokhoz, információkhoz, így nem ismerik a cég valós gazdasági és pénzügyi helyzetét, a rendelkezésre álló forrásokat és kötelezettségek állományát sem.

Most pedig a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Győri Gábor arról tájékoztatta a lapot, hogy nem tudnak bejutni a gyár területére, és emiatt egyre feszültebbek az emberek.

A Dunaferrnél több szakszervezet több alapszervezete működik, vagyis ahol nagy szervezet van, ott két kongresszus között a szövetségi tanács a szakszervezet legfelsőbb szintű döntési szerve. Erre az ülésre nem engedték be a tisztségviselőket, akik a Dunaferr alkalmazottai.