Levélben biztatja védőoltás-regisztrációra a nyugdíjasokat a kormány

koronavírus
2020 december 12., 14:53

A kommunikációs államtitkár Dömötör Csaba a kormány Facebook-oldalán jelentette be, hogy a nyugdíjasoknak levélben is lehetőséget biztosítanak arra, hogy regisztráljnak a koronavírus elleni védőoltásra. A lehetőség a vakcinainfo.gov.hu oldalon mindenki előtt nyitva áll:

Dömötör a bejelentkezésben azt mondta, hogy több mint 2 millió nyugdíjasnak postázzák ki az íveket az év végéig, a visszaküldés pedig ingyenes. Müller Cecília tiszti főorvos a küldeményben személyesen szól majd nyugdíjas honfitársainkhoz. Mindenkit arra biztatnak, hogy regisztráljon.

Azzal együtt teszi ezt a kormány, hogy továbbra sem teljesen világos, az adatgyűjtésen túl mi a pontos célja a regisztrációnak. A kormány adós annak a kérdésnek a megválaszolásával is, hogy szükséges-e regisztrálni, ha az ember oltást akar kapni.

Ami biztos, hogy aki regisztrál, automatikusan átadja az adatait a Rogán Antal vezette Miniszterenöki Kabinetirodának. Onnan továbbítják a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), ami összeveti ezeket az általa vezetett más nyilvántartásokkal, majd felveszi a kapcsolatot az illetékes háziorvossal. A NEAK papíron a személyes adatainkat addig kezeli, amíg az az oltás leszervezéséhez ez szükséges, majd törli azokat.