Brenzovics László is felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec honlapjára

külföld
2020 december 16., 17:17

Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő után Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke is felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapjára. A személyes adatoknál Brenzovics László nevét, születési dátumát és helyét jelölték meg, utóbbinál Ukrajnát, Kárpátalja megyét, azon belül a beregszászi járást.

A honlap szerkesztői többek között azzal vádolják, hogy direkt manipulált információkat terjeszt a társadalomban nemzetiségek közti gyűlöletkeltés céljából, továbbá részt vesz az „agresszor” Oroszország és Magyarország Ukrajna elleni dezinformációs műveleteiben.

Brenzovics László (b) Orbán VIktor miniszterelnökkel a Fidesz budapesti székházában, 2017. március 31-én.
photo_camera Brenzovics László (b) Orbán VIktor miniszterelnökkel a Fidesz budapesti székházában, 2017. március 31-én. Fotó: Kertész Gábor/Fidesz/MTI

Szombaton derült ki, hogy Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő is felkerült a Mirotvorec oldalra. Neki azt rótták fel, hogy megsértette az ukrán jogszabályokat a kettős, magyar-ukrán állampolgárság megszerzésével, továbbá vádolják Ukrajna szuverenitása és területi integritása megbontásának kísérletével és hivatali hatáskörök túllépésével.

A Mirotvorec a kezdetekben még csak azoknak az adatait tette közzé, akik közvetlenül szerepet játszottak a Krím-félsziget 2014-es orosz elcsatolásában és akik fegyverrel haroltak a Donyec-medencei konfliktusban az ukrán hadsereggel szemben, vagy együttműködnek a szakadár fegyveres erőkkel. Később már olyanok adatait is elkezdték az oldalon közzétenni, akik a szervezet értékelése szerint „Ukrajna szuverenitását és területei egységét sértő bűntett, illetve jogsértés jegyeit hordozó” cselekményt követtek el.

A szervezet 2018-ban a kettős, magyar-ukrán állampolgársággal rendelkező kárpátaljai magyarok nevét és címét is elkezdte feltölteni nyilvános adatbázisába. Október elejére a listára felkerült több mint 300 kárpátaljai magyar neve, és néhány napra rá több vezető beosztású, magyar nemzetiségű közalkalmazott nyújtotta be felmondását a beregszászi járásban.

Adatbázisukba bekerült Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter neve is. Róla azt állították, hogy „támadást intézett Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen”, beavatkozott az ország belügyeibe, szította és támogatta a szakadár törekvéseket Ukrajnában. (MTI)