Korlátozták a drónozást lakott területen, bűncselekmény más lakását, bekerített területét megfigyelni

Több 444 videó?
Szeretném

Az Országgyűlés 116 igen, 52 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett elfogadta a pilóta nélküli légijárművek üzemelésével összefüggő egyes törvények módosítását.

A törvény fontos változásokat hoz, így kötelező lesz regisztrálni a 120 grammnál nehezebb, a távoli pilótától 100 méternél nagyobb távolságra eltávolodni képes drónokat. Ehhez létrehoznak egy honlapot és egy mobilalkalmazást, amit a HungaroControl üzemeltet.

A távoli pilóta a regisztráció után az alkalmazáson keresztül tájékozódhat a korlátozásokról, jelezheti igényét egy légtér használatára, illetve bejelölheti a légtér használatát, ha az általa kezdeményezett légtérben és időpontban megengedett a pilóta nélküli légijármű használata.

DJI Mavic 2 Pro drónFotó: Hauke-Christian Dittrich/dpa Picture-Alliance/AFP

A közlekedésért felelős miniszter a honvédelemért felelős miniszterrel, illetve meghatározott esetekben a környezetvédelemért felelős miniszterrel egyetértésben határozza meg a légtérnek azt a részét, amit drónnal használni lehet. Lesznek a földi létesítmény jellege miatt tiltott, illetve korlátozottan igénybe vehető területek is a légtérben a drónoknak.

Főszabályként lakott területen kívül lehet drónt szabadon használni, lakott terület felett eseti légtérkérelmet kell benyújtani, kivéve a játékdrónok, azaz a 120 grammnál könnyebb pilóta nélküli eszközök esetében.

A jövőben szabálysértésnek minősül, ha valaki lakott terület felett pilóta nélküli légijárművet jogosulatlanul használ, és ha a drón használata során más lakásáról, egyéb helyiségéről, vagy ezekhez tartozó bekerített helyről jogosulatlanul hang- vagy képfelvételt készít.

Ezentúl bűncselekmény, vétség az, ha valaki más lakását, egyéb helyiségét, a hozzájuk tartozó bekerített területet megfigyeli, ennek minősített esete pedig, ha a készített hang-, képfelvételt nagy nyilvánosság számára elérhető teszi.

Októberben derült ki, hogy tiltott adatszerzés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség, miután az Átlátszó drónnal repült be Mészáros Lőrinc bicskei birtoka fölé. Több újságírót is kihallgattak.

Rögzítették azt is, hogy a pilóta nélküli légijármű üzemeltetésére vonatkozó rendelkezések megsértőivel szemben 100 millió forintig terjedő légiközlekedési bírság szabható ki. Ez a rendelkezés nem vonatkozik a szabálysértési törvény alá tartozó jogsértő magatartásokra.

A törvény legtöbb rendelkezése január 1-én lép hatályba. (via MTI)