Koronavírus-számok Magyarországon 01.18.
Elhunytak + 68 Σ 11 409
Kórházban + 100 Σ 4 445
Fertőzöttek + 875 Σ 352 703
Tesztek + 9 903 Σ 2 963 613

Január 6-án dönt az Európai Gyógyszerügynökség a Moderna vakcinájának engedélyezéséről

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A tervezettnél hat nappal korábban, január 6-án fog dönteni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az amerikai Moderna koronavírus elleni vakcinájának engedélyezéséről. Azért tudják előrehozni a döntést, mert a cég a vártnál korábban, csütörtökön átadta a dokumentáció utolsó részét. 

Az EMA már jövő héten, 21-én dönthet a Pfizer/BioNTech vakcinájáról. Mindkét védőoltás a legmodernebb, mRNS-alapú technológiára épít. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön azt mondta, az EU tagországai december 27-től megkezdik a lakosság koronavírus elleni beoltását. 

A legtöbb országban az egészségügyi dolgozókat és az időseket oltják először. Magyarországon is hasonlóra lehet számítani, a Honvéd kórházban már zajlanak az előkészületek. A pontos sorrendet azonban nem hozták nyilvánosságra. Orbán Viktor korábban azt mondta, készen áll az oltási terv, de mivel nem nyilvános, nem tudjuk azt sem, kik, mikor, hol, milyen rendszerben fogják oltani a lakosságot, ha - várhatóan tavasszal - nagy mennyiségű vakcina érkezik az országba.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa az eddigi állításokkal ellentétben csütörtökön azt mondta, még nem döntöttek a sorrendről.