Az amerikai energiahivatal rendszerét is feltörték az elmúlt idők legnagyobb hackertámadásában

külföld
2020 december 18., 15:49

Az amerikai nukleáris arzenálért is felelős energiahivataltól is adatokat lophattak el abban a kibertámadásban, amelynek több másik amerikai minisztérium és kormányhivatal is áldozatul esett - írja a BBC. Egyelőre nem tudni, hogy milyen adatokat sikerült megszereznie a hackereknek, de állítólag a nukleáris fegyverekkel kapcsoaltos információkhoz nem sikerült hozzáférni.

Múlt hét vasárnap derült ki, hogy hackerek egyelőre ismeretlen csoportjának sikerült rengeteg cég és kormányhivatal rendszerébe betörnie, főleg az Egyesült Államokban. A Sunburst, vagyis napfény névre keresztelt támadás még tavasszal kezdődött, amikor a hackereknek sikerült egy olyan kódot csempészniük a SolarWinds nevű program frissítésébe, amin keresztül aztán hozzáférhettek azokhoz a számítógépekhez, amelyekre letöltötték a frissítést. Márpedig ezt a hálózati szoftvert rengeteg cégnél és állami intézménynél használják,

így amikor megjelent a felugró ablak, hogy a program frissítené magát, 18 ezer felhasználó kattintott, köztük az amerikai energiahivatal, a pénzügyminisztérium, a belbiztonsági- és a hadügyminisztérium dolgozói is. Szakértők szerint ez lehet minden idők egyik legnagyobb kibertámadása, egyelőre pedig még azt se lehet pontosan tudni, hogy kik követték el azt, és milyen adatokhoz sikerült hozzáférniük. Úgy tűnik, hogy bárki is ültette bele a SolarWinds frissítésébe a kis kémprogramját, az pontosan ezt akart, kémkedni, nem volt célja az, hogy a megtámadott rendszereket valahogy szabotálja. Az FBI egyelőre nem volt hajlandó elárulni, hogy kiket gyanúsítanak a támadással, de biztonsági szakértőkre és tisztviselőkre hivatkozva az amerikai lapokban azt írták, hogy orosz hackereket sejtenek az akció mögött.