Elkaszálta a kormányhivatal a „Meseország mindenkié” könyvet betiltó mezőkövesdi rendeletet

jog
2020 december 18., 11:42

Döntött a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal, jogsértő a mezőkövesdi önkormányzat rendelete, amely a település óvodáiban betiltotta a Meseország mindenkié című, kisebbségek elfogadására tanító mesekönyv használatát.

A rendelettel kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kezdeményezett törvényességi felügyeleti eljárást az illetékes kormányhivatalnál, ennek eredményét is ők közölték keddi közleményükben.

Eszerint a B-A-Z megyei kormányhivatal elfogadta a TASZ érvelését, miszerint „a köznevelési törvény és a gyermekvédelmi törvény rendelkezései alapján a fenntartó csak korlátozottan szólhat bele szakmai-módszertani kérdésekbe, konkrét utasítást nem adhat valamilyen nevelési eszköz használatára vagy megtiltására”.

Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere tehát illegitim módon avatkozott bele közvetlenül az óvodapedagógusok oktatási-nevelési szabadságába, ami közvetve az óvodás gyermekeket is érinti. A lépése ráadásul diszkriminatív is volt, hiszen a betiltani szándékozott mesekönyv különböző, törvény által védett tulajdonsággal (például roma nemzetiséghez tartozással, fogyatékossággal, szexuális irányultsággal) bíró mesefigurákat jelenít meg.

„Az az utasítás, ami kifejezetten ezen védett tulajdonságokra hivatkozva tiltja meg a mesekönyv használatát, az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe foglalt diszkriminációtilalomba ütközik, és a köznevelési intézményeket is ennek megsértésére szólítja fel”

- írja a TASZ.

A kormányhivatal a jogszabálysértés megállapítása mellett törvényességi felhívást adott ki, amelyben a polgármester döntésének hatályon kívül helyezését indítványozta.

A TASZ-nak hasonló beadványa van még folyamatban a csepeli polgármester, Borbély Lénárd Meseország-könyvet betiltó intézkedésével kapcsolatban.

A Meseország mindenkié azzal lett igazán ismert, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa nyilvánosan ledarált egy példányt, és tüntetést szervezett ellene, mert szerinte az „homoszexuális propaganda”, majd Orbán Viktor miniszterelnök az eset kapcsán felszólította a melegeket, hogy hagyják békén a gyerekeit. „Magyarország türelmes a homoszexualitás tekintetében, de van egy vörös vonal:

Hagyják békén a gyerekeinket.”