A TASZ pert indít a Népegészségügyi Központ ellen, amiért nem adják ki a járványra vonatkozó adatokat

Egészségügy
2020 december 21., 11:37

Három hónap alatt több mint ötvenszer fordult közérdekű adatigényléssel a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), hogy láthatóvá váljának a járvány statisztikái, de az NNK folyamatosan kitért a válaszadás elől, ezért a társaság pert indít, írja a TASZ közleményében.

Mint írják: „a járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatás színvonala Magyarországon már az első hullám óta messze elmarad mind a régió más országaitól, mind pedig attól, amit joggal várhatnának el az állampolgárok. A fertőzések kor és terület szerinti eloszlásáról vagy a kórházi kapacitásokról egyáltalán nem tudunk semmit, de a közzétett információkból is csak külön energiabefektetéssel juthatunk érdemi ismeretekhez.”

A TASZ ezért október 21 óta minden nap benyújtott közérdekű adatigénylést, hogy az NNK adja ki az előző napra vonatkozó, korcsoportok és területi eloszlás szerinti adatokat a fertőzés kiterjedtségéről, a halálozásokról és a kórházak kapacitásairól. Azonban az NNK az adatok nagy részére vonatkozóan megtagadta a válaszadást, de arra is hivatkoztak, hogy az adatok már elérhetőek.

„Az NNK olyan adatokról is letagadta, hogy a rendelkezésére állnak, amelyeknek a meglétéről bizonyítékunk van, és egyébként is nélkülözhetetlenek a szakmai munkához. Ez nemcsak súlyosan jogsértő, de ha tényleg igaz lenne, hogy a legalapvetőbb covid-adatok nem állnak a magyar járványügyi csúcsszerv rendelkezésére a világjárvány közepén, az egyenesen ijesztő” – fogalmazott Remport Ádám, a TASZ jogásza.

A TASZ ezért pert indít a jogellenes titkolózással szemben.

Nem a TASZ az első, akik megpróbálnak a járvánnyal kapcsolatos adatokhoz jutni, korábban Hadházy Ákos országgyűlési képviselő is igyekezett megtudni, hogy melyik kórházban hány covidos hal meg naponta, de az ő kérdéseit is visszadobták. Ebben a cikkünkben pedig részletesen írtunk arról, hogy hogyan őrizgeti a kormány a járványadatokat.