Koronavírus-számok Magyarországon 04.23.
Elhunytak + 207 Σ 26 208
Kórházban - 330 Σ 7 177
Fertőzöttek + 3 427 Σ 764 394
Tesztek + 27 607 Σ 5 233 530
Oltottak + 89 396 Σ 3 508 846

A katolikus egyház szerint még nem jelenti az abortusz támogatását, ha valaki beoltatja magát koronavírus ellen

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A Vatikán hétfőn közölte, hogy morálisan elfogadhatónak tarja azoknak az oltóanyagoknak a használatát, amelyek kifejlesztéséhez abortált magzatok sejtjeit használták fel. A szöveget Ferenc pápa is jóváhagyta. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az oltóanyagbóla  szegényebb országoknak is kapniuk kell, ezt a gyógyszeripar, a kormányok és a nemzetközi szervezetek morális kötelességének tartják. 

Korábban ugyanis az Egyesült Államokban és Kanadában is akadtak olyan katolikus vezetők, akiknek emiatt etikai kifogáaik voltak az eljárással szemben, amit néhány COVIS-ellenes vakcinál használtak a kutatók. De az Egyesült Államok Püspöki Kongresszusa is arra jutott, hogy más lehetőség hiányában a mostani körülmények között az oltás elfogadása morálisan igazolható. Igaz, azt javasolták, hogy akkor már inkább részesítsék előnyben a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna vakcináit, mert azok csak a teszteléshez használtak magzati sejteket, miközben a Oxford/AstraZeneca a tervezésnél, a fejlesztésnél, a gyártásnál és a tesztelésnél is. 

A Vatikán szerint ezeknek a vakcináknak a használata még nem jelenti azt, hogy a beoltottak közreműködnének az abortuszban. Hozzátették, hogy bár az oltás önkéntes, de mivel meg lehetne fékezni a járványt, ezért a közjó érdekében mindenkinek azt javasolják, hogy oltassa be magát a gyengék és a leginkább veszélyeztetettek védelme érdekében. (BBC/Guardian/ABCNews)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.