A lengyel kormány segíti ki a koronavírusba beletántorodó LOT légitársaságot

Jóváhagyta az Európai Bizottság a koronavírus-járvány miatt gazdasági nehézségekkel küszködő lengyel légitársaság, a LOT állami támogatását, amely a 400 millió eurónak megfelelő mintegy 1,8 milliárd zlotys támogatott kölcsönből, valamint a 250 millió eurós (mintegy 1,1 milliárd zloty) tőkeinjekcióból áll - közölte kedden a lengyel sajtó.  

Az 1,8 milliárd zloty (144,6 milliárd forint) értékű hitelt a lengyel állami fejlesztési alap (PFR) nyújtja. A PFR elnöke, Pawel Borys a Twitteren megírta: a hitelszerződést a LOT-tal még a héten aláírják. Az első, 900 millió zloty (72,2 milliárd forint) értékű részletet az év végéig folyósítják, szerdán e célból hétéves lejáratú kötvényeket bocsátanak ki.

A lengyel állami vagyonkezelő tárca közölte: a LOT arra kötelezte magát, hogy hat éven belül törleszti vissza a PFR-től felvett hitel nagy részét, kamattal együtt.

Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes, az állami vagyonért felelős miniszter szerint az 1,1 milliárd zloty (90,4 milliárd forint) értékű tőkeinjekcióból is álló támogatási csomag lehetővé teszi a LOT további működését a világjárvány idején, és hozzájárul több ezer munkahely megőrzéséhez.

Sasin rámutatott: a járvány miatt a légiközlekedés világszerte „a történelem legnagyobb válságával szembesül”, az ilyen eredetű problémákkal küzdő LOT megmaradása és a járvány utáni további fejlődése óriási jelentőséggel bír az egész lengyel gazdaság számára.

Sasin már tavasszal kilátásba helyezte, hogy a járvány előtt dinamikusan fejlődő légitársaság jelentős állami támogatást kap, a projekt eddig az Európai Bizottság jóváhagyására várt.

A LOT a járvány okozta válság ellenére nem hajtott végre jelentős elbocsátásokat, elfogadta viszont a költségoptimalizálást célzó intézkedéseket, csökkentette a pilóták és az utaskísérők fizetését. Április közepén a LOT tulajdonosi jogait gyakorló PGL csoport kénytelen volt lemondani a német Condor szabadidős légitársaság korábban tervezett beszerzéséről. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.