Izrael és Marokkó normalizálja diplomáciai kapcsolatait

külföld
2020 december 22., 19:10

Kedden landolt a marokkói Rabat repterén az izraeli El Al légitársaság járata, a fedélzetén Jared Kushnerrel, azaz Donald Trump amerikai elnök vejével és tanácsadójával, valamint Meir Ben-Shabbattal, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadójával. A díszvendégeket néhány órás látogatásra Rabatba röpítő gép az első izraeli kereskedelmi járat, ami marokkói földön landol.

A vendégeket kedden este palotájában látja vendégül VI. Mohamed marokkói király, és várhatóan fontos megállapodások születnek Izrael és Marokkó között a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, a polgári repülés és a vízumkiadás ügyében. Nadia Fettah Alaoui marokkói turisztikai miniszter egy izraeli tévének elmondta, hogy két állam közti diplomáciai kapcsolatok normalizálását követően a marokkói királyság évente 200 000 izraeli turistát fogadhat közvetlen légi összeköttetések útján, és javasolják az izraeli állampolgárok vízummentességét is.

Kushner a marokkói királyi palotában az izraeli, az amerikai és a marokkói zászló előtt
photo_camera Kushner a marokkói királyi palotában az izraeli, az amerikai és a marokkói zászló előtt Fotó: FADEL SENNA/AFP

Ez a diplomáciai látogatás pecsételi meg azt a december 11-i bejelentést, melyben az izraeli és a marokkói kormányok a hivatalos diplomáciai kapcsolat felvételéről számoltak be. Marokkónál ezt a Jared Kushner által vezetett amerikai tárgyalódelegáció járta ki, felajánlva, hogy cserébe az amerikaiak elismerik Marokkó fennhatóságát Nyugat-Szahara felett.

A megállapodás értelmében Marokkó Tel-Avivban, Izrael Rabatban nyit diplomáciai képviseletet.

Marokkó eddig nem ismerte el hivatalosan Izraelt, kiállva a palesztinok mellett, de informális csatornákon keresztül évtizedek óta kapcsolatot tartott a zsidó állammal.

A Trump-adminisztráció már több iszlám vallású államot rávett a diplomáciai kapcsolatok felvételéle Izraellel, köztük az Egyesült Arab Emírségeket, Bahreint és Szudánt is. (Le Monde)