Közel az EU és Kína üzleti megállapodása

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Sajtóértesülések szerint az EU és Kína közel áll egy régóta várt üzleti befektetési megállapodáshoz.

A várhatóan ezen a héten véglegesítendő megállapodás jobb hozzáférést biztosítana EU-s vállalkozásoknak a kínai piachoz, és javítaná a verseny feltételeit.

Az erről szóló megbeszélések 2014-ben kezdődtek, de az évek alatt több kérdésben is elakadtak. Most viszont az USA és Kína között növekvő kereskedelmi feszültség segíthette a kínai álláspont megváltozását.

Több jelentés szerint az ügylet megnyitná Kína feldolgozóiparát, építőiparát, reklámpiacát, légi közlekedési és távközlési piacát az uniós vállalatok előtt.

Az egyik vita arról szólt, hogy Kína szeretne hozzáférni az EU energiapiacához, de ez nemzetbiztonságilag érzékeny terület. A megállapodás várhatóan kölcsönös alapon hozzáférést biztosít Pekingnek az európai megújulóenergia-szektor kis részéhez. Arról is vita folyik, hogy Kínában nem elég erősek a munkavállalói jogok, várhatóan ezekben is engednie kell Pekingnek.

Ha megszületik a megállapodás, azt az Európai Parlamentnek 2021 második felében kellene jóváhagynia. (BBC)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!