Az Információs Hivatal továbbra is ragaszkodik hozzá, nem kellett tudniuk Szájer lefülelt szexpartijáról

eresz
2020 december 30., 07:19

Az ATV-közeli Spirit FM vendége volt Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára, akit más témák mellett a brüsszeli Szájer-botrányról, és a polgári hírszerzést végző Információs Hivatal felelősségéről is kérdeztek.

Vargha azt mondta,

„nincs szerepe a magyar polgári hírszerzésnek egy európai parlamenti képviselő sem átvilágításában, sem megfigyelésében, sem követésében. Ez nem feladata az Információs Hivatalnak.”

Vargha szerint ez az Európai Parlament biztonsági szolgálatának a hatásköre, a magyar polgári hírszerzés akkor illetékes, „ha egy ellenérdekelt szolgálat a magyar külképviseleteket megkörnyékezi”.

Vargha ezzel csak megerősítette, amit az IH-t vezető Bunford Zsolt dandártábornok a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt már elmondott. Azaz a magyar külügy ismét a hatáskör hiányával magyarázta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a Szájer-botrány kirobbanásának másnapján azt nyilatkozhatta a 444-nek, ő is csak a sajtóból értesült róla, hogy az EP-mandátumáról két nappal korábban lemondó Szájert öt nappal korábban egy brüsszeli szexpartiból az ereszcsatornán menekülve, droggal a hátizsákjában kapta el a rendőrség.

Hogy ha Szijjártó állítása igaz, akkor komoly gondok lehetnek a magyar elhárítás színvonalával, arról itt írtunk bővebben.