Brüsszelben már aláírták a Brexit utáni kereskedelmi megállapodást

eu
2020 december 30., 09:48

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság, és Charles Michel az Európai Tanács elnöke ünnepélyes keretek között szerda reggel aláírta az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeni kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok feltételeit rögzítő megállapodást.

photo_camera Ursula von der Leyen és Charles Michel az egyezmény aláírása után. Fotó: Thierry Monasse/Pool/Anadolu Agency via AFP

Az 1246 oldalas egyezmény - ami a január 1-jén életbe lépő Brexit után szabályozza majd, hogyan üzleteljen egymással Európa és a királyság ezután - egy példányát most a brit királyi légierő repülőgépével Londonba szállítják, és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban Boris Johnson brit miniszterelnök is aláírja, írja az MTI.

photo_camera Fotó: Thierry Monasse/Pool/Anadolu Agency via AFP

Az Európai Bizottság és a brit kormány még december 24-én, valamivel dél után jelentették be, hogy sikerült megállapodni arról, hogyan szakadjon el egymástól az Egyesült Királyság és az EU.

photo_camera Fotó: JOHANNA GERON/AFP

Hogy az elképesztően hosszú viták, több nagy-britanniai előre hozott választás, rengeteg csúcstalálkozó és egyeztetés után megszületett megegyezés milyen új szabályokat tartalmaz, arról elemző cikkünkben olvashat bővebben.