Koronavírus-számok Magyarországon 01.28.
Elhunytak + 93 Σ 12 291
Kórházban - 140 Σ 3 669
Fertőzöttek + 1 569 Σ 363 450
Oltottak + 8 511 Σ 161 215

Miután Karácsony Gergely arról posztolt, hogy mennyivel jobbak a fővárosi halálozási adatok a vidékieknél, az operatív törzs a napi jelentéséből inkább kihagyta az erre vonatkozó részt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Volt egy állandó rész a koronavirus.gov.hu-n megjelent napi jelentésekben. Ez külön kitért a budapesti adatokra. Azért a múlt idő, mert ez a rész már napok óta nem szerepel a napi jelentésekben, ahogy azt az mtahooligans tumblr észrevette. 

Visszanézve a reggelente publikált napi jelentéseket, december 27-én még szokás szerint ott vannak a szövegben a fővárosi számok: 

„Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 20%-a budapesti.” 

December 28-án viszont ez több mint fél év után kimaradt. Május 4-e óta közölték a reggeli jelentésben ezeket az adatokat, előbb Budapestet és Pest megyét összevonva, majd külön csak a fővárost. Ez akkor volt, amikor az első hullámban Budapesten a lakosságarányosnál jóval több volt a fertőzött, és jóval magasabb volt a fővárosi áldozatok száma is. A Fidesz pedig Karácsony Gergely főpolgármester felelősségét firtatta. 

Csakhogy a második hullámban ez megváltozott. Az áldozatok száma közelíteni kezdett a lakosságarányoshoz. 

Erről írt Szurovecz Illés kollégám is december 23-án, megjegyezve, hogy ennek okairól akkor lehetne többet tudni, hogy a kormány több adatot hozna nyilvánosságra.

Aztán Karácsony Gergely főpolgármester is foglalkozott a budapesti halálozási adatokkal, összevetve azokat a nem budapestiekkel.

„Alig tudunk valamit például a halálozási adatok területi eloszlásáról, pedig ezeknek alapvető fontosságuk lenne a védekezésben. A hivatalos honlap csak Budapest adatait közli külön, nyilván azért, mert a járvány első hullámban a fővárosban magas volt a halálozás és ezt a fővárosi vezetés nyakába lehetett varrni. Viszont most pont az ellenkezője van, a budapesti halálozási adatok sokkal jobbak az átlagosnál. A kormány persze erről hallgat” - írta a Facebookon az európai statisztikai hivatal adataira hivatkozva Karácsony.

A főpolgármester posztja december 28-án, reggel 7:40 perckor jelent meg. Az operatív törzs egy órával később, 8:45-kor publikált a szokásos reggeli jelentését, amiből viszont hét hónap után egyszerűen kimarad, hogy az aktív esetek, a gyógyultak és az áldozatok hány százaléka budapesti. És ez azóta sem szerepel a jelentésekben. 

Ha az operatív törzs nem is számolja már ki, hogy az áldozatok között milyen a budapestiek-nem budapestiek aránya, van rá megoldás. Van ugyanis az naponta kirakott, majd nyom nélkül eltüntetett, és újra cserélt tábla, ami megtalálható az oldalon. Itt már csak össze kell adni a számokat, aztán százalékot számolni. Amíg még itt megtalálhatóak ezek az adatok.

Számoltunk az operatív törzs helyett, az áldozatok 19,33 százaléka budapesti. Vagyis már 20 százalék alatti, de erről azok már nem értesülnek, akik csak a napi jelentésből tájékozódnak. 

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó