Brexit: éjféllel véget ért az átmeneti időszak

külföld
2021 január 01., 06:19

December 31 éjféllel nem csak lezártunk egy borzalmasan nehéz évet, de a brit EU-tagság tavaly januári megszűnése (Brexit) óta érvényben volt átmeneti időszak is véget ért, ezért mostantól új szabályok lépnek életbe az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszerében.

Az egyik legfontosabb változás az, hogy megszűnt a négy uniós szabadságjog, az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások akadálytalan áramlásának automatikus érvényesítése a kétoldalú forgalomban, és a brit kormány új, az EU-országokból újonnan érkezőkre is vonatkozó bevándorlási szabályozást léptetett életbe.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az EU-ból, de a kilépés napján kezdődött, közép-európai idő szerint pénteken nulla órakor véget ért 11 hónapos átmeneti időszakban jórészt a korábbi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú kapcsolatokban. Az átmeneti időszak pénteki lejártával ugyanakkor megszűnt az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is. Az új szabályokról és változásokról részletesen ebben a cikkben írtunk.

A brit EU-tagság megszűnése (Brexit) ellenére az Egyesült Királyság „a barátunk és szövetségesünk” marad - mondta Emmanuel Macron csütörtökön újévi beszédében.

A francia államfő emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió néhány nappal ezelőtt aláírta azt a szerződést Londonnal, amely „megvédve az érdekeinket, az iparunkat, a halászainkat és az európai egységet, meghatározza a jövőbeni kapcsolatokat.”

„De szeretném önöknek nagyon egyértelműen leszögezni, hogy a mi sorsunk mindenekelőtt Európában van”- fogalmazott a francia elnök, kiemelve, hogy a francia szuverenitás „egy erősebb, autonómabb és egységesebb Európán keresztül” érhető el. (MTI)