Hangfelvételek szerint a fehérorosz KGB állhat Pavel Seremet meggyilkolása mögött

bűnügy
2021 január 04., 15:30

Az ukrán médiában nyilvánosságra kerültek olyan hangfelvételek és dokumentumok, amik arról tanúskodnak, hogy a fehérorosz titkosszolgálatok Aljakszandr Lukasenka elnök közvetlen utasítására tervelték ki a merényletet Pavel Seremet minszki születésű, orosz állampolgárságú újságíró ellen, akit 4 éve az autójába rejtett bombával öltek meg Kijevben.

Az Ukrajinszka Pravda azt írta, a birtokába került hangfelvételek egyikén a hangja alapján Vagyim Zajcev, a fehérorosz KGB volt főnöke tart eligazítást az Alfa terrorellenes különleges egység két emberének 2012. április 11-én. Arról beszélnek, hogy az akkor Oroszországban élő és dolgozó Seremetet látványosan fel kell robbantani úgy, hogy a halála nagy visszhangot váltson ki. „Az elnök (Lukasenka) várja ezeket a műveleteket” – hallható a felvételen.

A 2008 és 2012 között rejtett eszközzel készített felvételeken több, Németországban tartózkodó fehérorosz ellenzéki méreggel, robbantással vagy autójuk megrongálásával való „likvidálásáról” is szó esik Lukasenka fehérorosz elnök utasítására, és a gyilkosságok finanszírozására az államfő állítólag 1,5 millió dollárt különített el – írta a hírportál. A felvételeken kívül még olyan dokumentumok is napvilágra kerültek, amik Seremet megfigyeléséről tanúskodnak.

Az UNIAN ukrán hírügynökség a Telegram üzenetküldő portál orosz nyelvű NEXTA Live csatornájára hivatkozva azt írta, a hangfelvételeket a fehérorosz különleges egységek egy volt munkatársa, Igor Makar Brüsszelbe juttatta el.

Az ukrán rendőrség közölte: már decemberben tudomást szerzett a hangfelvételekről. A hírszerzésen keresztül jutott a birtokukba az információ egy általuk nem megnevezett európai országból arról, hogy 2012-es hangfelvételek és dokumentumok kerültek elő, amik fontosak lehetnek a 2016-ban elkövetett Seremet-gyilkosság megrendelőinek felderítése szempontjából.

Az ukrán rendőrség birtokában lévő és az internetre kikerült hangfelvétel-részleteken „ismeretlen személyek beszélnek Seremet meggyilkolásáról”, felrobbantásáról vagy megmérgezéséről – idézett a rendőrségi közleményből az Ukrajinszka Pravda. A rendőrség közölte: meghívást kaptak az említett európai országba, hogy ott végezzék el a szükséges vizsgálatokat. A gyilkosság megrendelését és az elkövetését a hatóság külön ügyként kezeli – közölték.

A 44 éves, minszki születésű, a merénylet idején már öt éve Kijevben élő, orosz állampolgárságú Pavel Seremet 2016 júliusában halt meg, miután felrobbant vele az autója a forgalmas reggeli órákban Kijev központjában. Az újságíró korábban fehérorosz és orosz tévécsatornáknál dolgozott, főleg innen vált ismertté. Ukrajnában az Ukrajinszka Pravda munkatársa és egy ideig az egyik hírrádió műsorvezetője volt.

Az autó a robbanás után 2016. július 20-án.
photo_camera Az autó a robbanás után 2016. július 20-án. Fotó: Sergei Supinsky/AFP

Egy évvel ezelőtt, 2019 decemberében az ukrán rendőrség három embert gyanúsított meg a merénylet elkövetésével: Andrij Antonenko rockzenészt, kelet-ukrajnai veteránt, Julija Kuzmenko gyermekorvost és Jana Duhar katonai nővért. Eddig egyikük sem ismerte be a bűnösségét. Antonenko most is előzetes letartóztatásban van. Néhány száz híve rendszeresen rendez megmozdulásokat, követelve a szabadon bocsátását. Szerintük Arszen Avakov belügyminiszter saját politikai karrierjét építi a zenész és veterán elleni koholt eljárással. (MTI)