68 embert tartóztattak le a rendőrök a Capitoliumnál

külföld
2021 január 07., 18:06

68 embert tartóztattak le a Capitolium elleni támadás miatt. Közülük mindössze egy ember volt washingtoni, jelentette be a város rendőr-főkapitánya, Robert Contee csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A letartóztatottak között 60 férfi és 8 nő van.Contee hozzátette, hogy azon dolgoznak, hogy „azonosítsák és felelősségre vonják az erőszakos tömeg tagjainak mindegyikét.”

Közben több képviselő is Trump azonnali felmentését követeli. Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője felszólította csütörtökön Donald Trump kormányzatát, hogy mentsék fel az amerikai elnököt hivatalából, miután általa felheccelt hívei megostromolták a washingtoni Capitolium épületét.

Schumer közleményében úgy fogalmazott, hogy az amerikai törvényhozás épületének ostroma „az Egyesült Államokkal szembeni lázadásnak minősül, amelyet Donald Trump szított”.

„Az elnöknek egy napot sem szabad tovább hivatalban maradnia” - szögezte le.

Schumer szerint Mike Pence alelnöknek és a kabinetnek kezdeményeznie kell Trump haladéktalan hivatali felmentését az Egyesült Államok alkotmányának 25-ik kiegészítése alapján.

„Ha az alelnök és a kabinet elutasítja, hogy intézkedjen, úgy a kongresszusnak össze kell ülnie és alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) kell felmentenie az elnököt"”- fűzte hozzá.

Adam Kinzinger, Illinois republikánus párti képviselője is követelte Trump hivatali felmentését az Egyesült Államok alkotmányának 25-ik kiegészítése alapján.

Szavai szerint az elnök nem képes ellátni hivatalát, mert - mint fogalmazott - „nem egészséges”. Mint mondta, Trumpnak önként vagy nem önként, de át kell adnia a végrehajtó hatalom feletti ellenőrzést. (BBC, MTI)