Trump külügyminisztere lemondta utolsó európai útját, mert a luxemburgi kormány és az EU diplomatái nem akarták fogadni

A Reuters értesülései szerint Mike Pompeo, Trump külügyminisztere és közeli szövetségese azért kényszerült lemondani 2021 januári hivatalos európai útját, mert sem a luxemburgi kormány, sem az EU vezető diplomatái nem voltak hajlandóak fogadni. Pompeo azután nem tudott időpontot egyeztetni a luxemburgi külügyminisztériummal, hogy a múlt héten Trump hívei az elnök biztatására megrohanták a Capitoliumot, ahol a képviselők és szenátorok éppen az elnökválasztás - Trump és legelkötelezettebb követői által még mindig vitatott -  eredményét hitelesítették.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az ostrom után egy interjúban élesen kritizálta is Trumpot, bűnözőnek és „politikai piromániásnak” nevezve az elnököt. Ezek után ütközött falakba Pompeo stábja a luxemburgi látogatás szervezésével. A Reutersnek a luxemburgi kormány annyit erősített meg, hogy Pompeo valóban tervezett hivatalos látogatást az országban, de az utat végül lemondták.

A Reuters értesülései szerint a luxemburgi fiaskó ellenére Pompeo brüsszeli látogatását még próbálták szervezni, de az EU vezető diplomatái szintén nem akartak Pompeóval mutatkozni a Capitolium ostroma után, így végül a teljes európai utat lemondták. A hivatalos amerikai indoklás szerint Pompeo amerikai kormányváltással kapcsolatos teendői miatt nem tudott elutazni. (Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.