Az Emberi Jogok Európai Bírósága kész befogadni az oroszok krími jogsértéseire vonatkozó ukrán panaszokat

Közleményben jelezte az Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy kész befogadni Ukrajna Oroszország ellen benyújtott panaszait. Az ukrán kormány az ország részét képző Krími Autonóm Köztársaság orosz megszállása miatt fordult a bírósághoz. Beadványuk szerint Oroszország a katonai megszállással és a helyi önkormányzat támogatásával adminisztratív gyakorlattá tette az emberi jogok megsértését.

Azonosító jel nélküli katonák a Krím-félszigeten. Spencer Platt/Getty Images

Az ukrán kormány kérelmének célja annak megállapítása, hogy Oroszország 2014. február 27. és 2015. augusztus 26. között a Krímben szisztematikus jogsértést követetett el, megsértve azzal az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Az EJEB megállapítása szerint a vélt jogsértések idején valóban Moszkva gyakorolt joghatóságot a Krím felett, vagyis az ukrán vádak Oroszországra vonatkoznak.

A bíróság szerint az ukrán állításokat alátámasztja, hogy a Krímben 2014 januárjától márciusig megnövekedett az orosz katonai jelenlét, az ott állomásozó orosz csapatok fenyegetést jelentettek, és aktív szerepet játszottak a történésekben. (Via MTI)