Az USA nem importál több paradicsomot és gyapotot a kínai Hszincsiangból

külföld
2021 január 14., 12:20

Az Egyesült Államok leállíta a paradicsom és a gyapot importját Kína ujgurok lakta Hszincsiang tartományából, mivel ezek a terményeket gyaníthatóan kényszermunkásokkal termeltetik. A kínai állam Hszincsiang őslakos muszlim közösségét kényszermunkára, ideológiai átnevelésre vezénylik milliószámra, a nőket pedig akár még sterilizálják is.

Az amerikai vámügyi és határvédelmi hivatal (CBP) vizsgálódásai során bizonyítékokat talált megfélemlítésre és fenyegetésekre, bérvisszatartásra, illetve az említett visszaélések miatti súlyos élet- és munkakörülményekre.

A hivatal rendelete értelmében utasítják az amerikai vámszolgálat munkatársait, hogy tartsák vissza az említett termékeket, köztük a ruházatokat, a textíliákat, a paradicsomszállítmányokat, illetve é a paradicsomkonzerveket.

Az amerikai lépést megelőzően Nagy-Britannia a héten közölte, hogy szigorít a modern rabszolgaság elleni törvényein, megbüntetendő azokat a vállalatokat, amelyek valamilyen módon kapcsolatba hozhatók a muszlim kisebbségek elleni jogsértésekkel Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.