Legalább hetekre, de akár örökre eltűnhet a szélsőjobboldal menedéke, a Parler

TECH
2021 január 14., 08:41

„Talán soha. Még nem tudjuk” - válaszolta John Matze, a Parler nevű közösségi oldal ügyvezetője arra a kérdésre, hogy mikor válhat újra elérhetővé az amerikai szélsőjobboldal körében népszerű mobiltelefonos applikáció.

Miután a Reuters közzétette a nyilatkozatát, kiegészítette azzal, hogy optimista, és bár napokba, talán hetekbe telhet, a Parler erősebben fog visszatérni. Elmondása szerint több felhőszolgáltatóvál is tárgyalnak, de nem akarta megnevezni, pontosan melyekkel.

A Parler alkalmazását előbb a Google, az Apple, majd az Amazon Web Services távolította el arra hivatkozva, hogy nem moderálják megfelelően az erőszakos tartalmakat. A 12 millió felhasználóval rendelkező Parler hétfőn pert indított az Amazon ellen, Matze szerint a kapcsolatuk egyik napról a másikra, minden előzetes jelzés nélkül romlott meg. Sőt, azt mondta, tavaly nyáron az Amazon még potenciális befektetőkkel akarta összehozni őket, ami a Reuters forrása szerint bevett eljárás az Amazon startup ügyfeleivel kapcsolatban. Az együttműködésből végül semmi sem lett, az Amazon nem segített a Parler finanszírozásában.

photo_camera Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

Metze szerint nehéz nyomon követni, hány cég szakítja meg velük a kapcsolatot. A techóriások mellett a Stripe, Scylla Enterprise, a Twilio és a Slack is így tett. A Parler vezetője azt mondta, a lehető legjobban igyekeztek moderálni az oldalon megjelenő tartalmakat, ebben 600 fizetett és fizetetlen felhasználó vett részt.

A Parler az utóbbi években vált népszerűvé a Twitterről és Facebookról kitiltott szélsőjobboldaliak körében, Donald Trump hívei itt tervezték a Capitolium lerohanását is. Az oldalról ebben a cikkben írtunk részletesen.