A Médiatanács nem látott okot, hogy vizsgálja az MTI fotókiadási gyakorlatát

Még tavaly szeptemberben történt, hogy Velencei Filmfesztiválon több magyar alkotó Free SZFE feliratú pólóban jelent meg, hogy ezzel is kifejezzék szolidaritásukat a színművészeti egyetem hallgatóival, akik akkoriban kezdték tiltakozásukat az intézmény privatizálása és új vezetése ellen.

A magyar alkotókról számos képet kiadott az MTI is, amikor Mundruczó Kornél filmjét is díjazták. A képeket nagyobb nemzetközi ügynökségektől vették át. Csakhogy kizárólag olyan képeket közöltek, amelyeken nem látszanak a pólók, és így a rajtuk lévő felirat sem. 

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő bejelentést tett az NMHH Médiatanácsánál, hogy szerinte cenzúra történt, és az MTI megsértette a közszolgálatisági kötelezettségét. Az NMHH elutasította a beadványát, mert nem tartotta magát illetékesnek az ügy kivizsgálására. 

A vizsgálat elmaradását különösen érdekessé tette, hogy a héten a szabadeuropa.hu oldalán részletes cikk jelent meg arról, hogyan korlátozták az MTI-nél 2010 óta egyre szigorúbban a fotósok és szerkesztőik munkáját. A cikkből többek között kiderül, hogy a kormány tagjairól egyre kevesebb képet készíthetnek, és egyre többször csak a Miniszterelnökség fotóit vehetik át; illetve arra kötelezték őket, hogy a menekültválság idején nőkről és gyerekekről ne készítsenek képeket. Számos hasonló példát sorol fel még a cikk, amelyekből könnyű arra a következtetésre jutni, hogy nem lehetett véletlen az SZFE-s pólók eltitkolása sem. 

Mundruczó Kornél filmrendező a fesztiválon. Itt látszik a pólója.Fotó: TIZIANA FABI/AFP