A Médiatanács nem látott okot, hogy vizsgálja az MTI fotókiadási gyakorlatát

Média
2021 január 15., 06:29

Még tavaly szeptemberben történt, hogy Velencei Filmfesztiválon több magyar alkotó Free SZFE feliratú pólóban jelent meg, hogy ezzel is kifejezzék szolidaritásukat a színművészeti egyetem hallgatóival, akik akkoriban kezdték tiltakozásukat az intézmény privatizálása és új vezetése ellen.

A magyar alkotókról számos képet kiadott az MTI is, amikor Mundruczó Kornél filmjét is díjazták. A képeket nagyobb nemzetközi ügynökségektől vették át. Csakhogy kizárólag olyan képeket közöltek, amelyeken nem látszanak a pólók, és így a rajtuk lévő felirat sem.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő bejelentést tett az NMHH Médiatanácsánál, hogy szerinte cenzúra történt, és az MTI megsértette a közszolgálatisági kötelezettségét. Az NMHH elutasította a beadványát, mert nem tartotta magát illetékesnek az ügy kivizsgálására.

A vizsgálat elmaradását különösen érdekessé tette, hogy a héten a szabadeuropa.hu oldalán részletes cikk jelent meg arról, hogyan korlátozták az MTI-nél 2010 óta egyre szigorúbban a fotósok és szerkesztőik munkáját. A cikkből többek között kiderül, hogy a kormány tagjairól egyre kevesebb képet készíthetnek, és egyre többször csak a Miniszterelnökség fotóit vehetik át; illetve arra kötelezték őket, hogy a menekültválság idején nőkről és gyerekekről ne készítsenek képeket. Számos hasonló példát sorol fel még a cikk, amelyekből könnyű arra a következtetésre jutni, hogy nem lehetett véletlen az SZFE-s pólók eltitkolása sem.

Mundruczó Kornél filmrendező a fesztiválon. Itt látszik a pólója.
photo_camera Mundruczó Kornél filmrendező a fesztiválon. Itt látszik a pólója. Fotó: TIZIANA FABI/AFP