Apró észrevételeik voltak csak a Sinophram vakcinájával kapcsolatban a Pekingbe küldött magyar szakértőknek

járvány
2021 január 16., 13:41

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői, mondta el az MTI-nek szombaton telefonon nyilatkozó Lukács Ferenc, az Intézet Hatósági Ellenőrzési Főosztályának vezetője.

Az OGYÉI szakértői azért látogattak Pekingbe, hogy a gyógyszerkészítmények helyes gyártási körülményeit ellenőrző, úgynevezett GMP (Good Manufacturing Practice - Jó gyártási gyakorlat) inspekciót végezzenek a Sinopharm leányvállalataként működő China National Pharmaceutical Group (CNBG) koronavírus elleni oltóanyagának gyártására kialakított üzemében.

A tavaly májusban átadott gyárban az ellenőrzést végző magyar szakértők végignézhették a teljes gyártási folyamatot, továbbá rendelkezésükre bocsátották a gyártásról szóló, teljes dokumentációt is, számolt be a főosztályvezető, méltatva a CNBG részéről irántuk tanúsított, nyitott hozzáállást.

„Amit akartunk, meg tudtuk nézni” - húzta alá.A vakcina szállításával kapcsolatban feltett kérdésre a szakértő úgy válaszolt: a 2 és 8 fok közötti hőmérsékleten tárolható oltóanyag szállítása hőmérsékletkontrollal megoldható, a biztonságos szállítás így könnyen garantálható.

Lukács Ferenc hangsúlyozta, a vakcina gyártása egy modern gyárban, biztonságos körülmények között történik, az ellenőrzés során a magyar szakértőknek csupán olyan, apróságokat érintő észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a magyar kormány gyakorlatilag már megállapodott a Sinopharmmal a vakcinabeszerzésről, az első adag szállításának - amely akár egymillió is lehet - az időpontja a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ. Szerbiába egyébként szombaton érkezik a vakcinából egymillió adag.

A Sinopharm oltóanyaga december 30-án kapta meg a feltételes piaci engedélyt Kínában, amely alapján egyelőre csak a 18 és 59 év közötti korcsoportba tartozók körében alkalmazzák az országban. Orbán Viktor viszont a pénteki rádióinterjúban azt mondta, hogy ő a 60 év felettieket oltaná vele, amire lenne is elegendő a kínai vakcinából. Ugyanebben az interjúban Orbán Viktor óriási nyomást tett a gyógyszert engedélyező mgyar hatóságokra azzal, hogy azt mondta:

„Kínai vakcina van, tömegesen is tudunk szerezni. Ezek a csatornák meg vannak nyitva. Már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság azt mondja, hogy ez rendben van.”

Pénteken derült ki, hogy kedden váratlanul személyes okokra hivatkozva lemondott a Sinophram cég igazgatósági elnöke, és az ellenőrzési részleg feje.