Szerbiába már a hétvégén érkezik egymillió adag a Sinopharm vakcinájából

járvány
2021 január 16., 09:19

Szombaton egymillió adagot várnak Belgrádban a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájából. Ha a szerb gyógyszerügynökség minden engedélyt megad, már vasárnap vagy hétfőn megkezdhetik az oltást.

Szerbiában eddig a Pfizer/BioNTech vakcináját és az orosz Szputnyik V-t engedélyezték, utóbbival oltották a miniszterelnök-helyettest és a belügyminisztert is.

A Sinopharm az a cég, amivel a magyar kormány is megegyezett, Gulyás Gergely miniszter szerint az első szállítmány ugyanígy egymilliós lehet. Előbb azonban szükség lesz az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) külön engedélyére, mivel nem olyan vakcináról van szó, ami a közös, uniós beszerzésben, uniós engedély birtokában kerülne Magyarországra.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában többször utalt rá, hogy gyors döntést vár a hatóságtól. Azt mondta, az oltási terv következő ütemében a 60 év feletti krónikus beteget oltanák. Ők Orbán szavai szerint 1,7 millióan vannak, „ennyi kínai vakcinánk tulajdonképpen lenne is, és akkor őket meg tudjuk menteni vagy ki tudjuk menteni a kockázatból”. A Sinopharm vakcináját Kínában egyelőre csak 59 éves korig használják. (via MTI)