Kegyelmet adott Trump a mérnöknek, aki üzleti titkokat lopott a Google-től

külföld
2021 január 21., 13:47

Elnöki kegyelmet kapott Trumptól Anthony Levandowski, a Google egykori mérnöke, akit 2020 nyarán ítéltek másfél év börtönre, amiért üzleti titkokat lopott a cégtől.

Lewandowski a Google saját fejlesztésű önvezető autója, a Waymo tervezésén dolgozott 2016 januárjáig. Amikor azonban eljött a cégtől, 14 ezer üzleti titoknak számító fájlt mentett le saját számítógépére, amivel a cég szerint 180 millió dolláros kárt okozott a Google-nek. Lewandowski az Uberhez igazolt ezután, ahol a cégnél saját önvezetőautó- projektjén kezdett dolgozni. 2017-ben, mikor a Google-ös adatlopás miatt eljárás indult ellene, azonban innen is távoznia kellett. Ügyében 2020 augusztusában született bírósági ítélet, 18 hónap börtön lett a büntetése, a bíró szerint ez volt „a legnagyobb üzleti titok megsértésével kapcsolatos bűncselekmény, amit valaha látott.”

A Fehér Ház közleményében viszont a felmentés indoklásaként azt írták: „az ítéletet mondó bíró ragyogó, úttörő mérnöknek hívta, akire hazánknak szüksége van.”

Lewandowski felmentése mellett 13 személy állt ki, köztük a milliárdos Facebook-igazgatósági tag, Peter Thiel is, aki a 2016-os elnökválasztás során pénzzel is támogatta Trump kampányát, de később is gyakran felszólalt az egykori elnök védelmében.

Arról, hogy kik kaptak még kegyelmet Trump elnökéségnek utolsó napján, ebben a cikkben írtunk. (Guardian)