Itt a lista: az utolsó elnöki éjszakáján 143 embernek adott kegyelmet Trump, saját magának és a családnak viszont nem

politika
2021 január 20., 06:22

Az utolsó órákban igencsak belehúzott Donald Trump elnök és a jogkörével élve egyetlen lendülettel 143 embert részesített elnöki kegyelemben, miközben eddig teljes elnöksége alatt 95 kegyelmet osztott ki. A listán szokás szerint több közvetlen szövetségese szerepel, hírességek mellett.

Érdekes lesz figyelni, hogy a demokraták hogyan reagálnak arra, hogy Trump több, súlyos bűnöket elkövető emberét hagyta futni az utolsó napon. Utolsó elnöki ciklusának lejártával, 2001-ban ugyanis Barack Obama Bill Clinton pont azt csinálta, mint ő most: az utolsó nap 143 embernek bocsátott meg, köztük neki szívességeket tevőknek.

A Kongresszust akkor uraló republikánusok bizottságot állítottak fel, levezényeltek egy komoly kongresszusi vizsgálatot és büntetőfeljelentést is tettek, így nyomozás is folyt, ami egyébként nem állapított meg semmilyen törvénysértést.

A leghirhedtebb embere, akinek Trump most kegyelmet adott, egyértelműen az a Steve Bannon, akinek azt bocsátotta meg, hogy a leglelkesebb trumpista szavazókat lehúzva több millió dollárt gyűjtött össze mexikói határfalra, majd magára költötte a pénzt.

De Trump most kegyelmet adott annak a 64 éves Elliott Broidy üzletembernek is, aki több millió dollárral támogatta a kampányát, hogy tavaly októberben egy perben beismerje, a kínai és a maláj kormány titkos lobbistájaként befolyásolta az amerikai kormány döntéseit.

Aki a legjobban örülhetett a kegyelemnek, mégis egy egykori demokrata politikus, Kwame Kilpatrick, detroit volt polgármestere, ő ugyanis a 28 éves börtönbüntetését töltötte, amit korrupciós vádak miatt szabtak ki rá.

Még el sem ítélték, mégis szabadkártyát kapott Lil Wayne rapper, civilben Dwayne Carter Jr, akit egy engedély nélkül tartott, aranyozott pisztoly miatt vádoltak meg.

A hírességek amúgy jól állnak Trumpnál: kegyelmet kapott az a piti drogügy miatt életfogytiglanira ítélt Chris Young nevű férfi is, aki miatt Kim Kardashian személyesen lobbizott Trumpnál a Fehér Házban. Ez volt talán az az ügy, amiben a legtöbben próbálták rávenni Trumpot a döntésre, Young ítéletével ugyanis még az azt meghozni kénytelen bíró sem értett egyet. A férfit ugyanis egy kis adag crack megvásárlása miatt zárták volna be életfogytig, a mivel ez volt a harmadik drogügye.

Amerikában szintén hírességnek számít az a Casey Urlacher, aki a korábbi NFL-sztár Brian Urlacher testvére és aki ellen egy illegális offshore fogadóiroda miatt folyt eljárás.

A legnagyobb találgatás talán azt övezte, hogy Trump végül ad-e előzetes kegyelmet saját magának és a családtagjainak, ezzel a trükkel akadályozva meg, hogy később eljárást indítsanak ellenük. Erről végül állítólag Pat Cipollone, a Fehér Ház jogásza beszélte le, mondván, hogy ez előzetes beismerésnek hatna. Trump vagy a családtagjai ellen jelenleg ugyanis nem folyik vizsgálat és nem vádolják őket szövetségi bűncselekménnyel. Az elnöki kegyelem megadásakor viszont közelebbről is meg kell jelölni, hogy milyen vádak alól ad felmentést az elnök.

Majdnem olyan érdekes, hogy kik nem kaptak kegyelmet, mint az, hogy kik igen.

A Netflixen futó, Tiger King című reality szárja, Joe Exotic annyira biztos volt a megbocsátásban, hogy az emberei a börtöne elé rendeltek egy luxuskocsit a szabadulóbulihoz, de Trump mégsem kegyelmezett meg neki.

Csakúgy mint a Wikileaks-es Julian Assange-nek vagy a szivárogtató Edward Snowdennek sem.

Aki kiváncsi a teljes listára, az itt végigböngészheti a Fehér Ház által közzétett dokumentumot, minden egyes eset aránylag részletes leírásával.

Olyan gyöngyszemek vannak benne, mint az én személyes kedvencem, James E. Jonhson Jr, aki védett madarakat lőtt le, de Trump megbocsátott neki, mivel sokat adakozott vadvédelemre.